aerial shot of seawaves

Portugal

opened white wood-framed glass window

Maak een rondreis, op zoek naar verborgen schatten

Portugal is het meest zuidwestelijke land van het Europese continent. Wie Portugal zegt denkt vaak aan strand en vakantie in de Algarve. Maar naast die zon, zee en strand heeft het land – één van de oudste landen van Europa – zoveel meer te bieden! Zoals kunst, cultuur en een rijke geschiedenis.

Zo raad ik je, ook in de Algarve, aan om verder te kijken, iets verder door te lopen. Juist daar waar je denkt: nee, hier is niks meer… vind je verborgen pareltjes, restaurantjes waar je kan eten bij de locals en de prachtigste uitzichten.

Om het land te verkennen, raad ik je aan om een rondreis te maken. Reis bijvoorbeeld van Porto naar Lissabon in tien dagen. Of maak een rondreis door de Alentejo (Alem do Tejo), onder de Taag. Je ontdekt er rust, historische stadjes, en mooie landschappen, en de lekkere Alentejo wijnen.

In het noorden van Portugal vind je Porto en de Douro. Bezoek één van de vele portohuizen of maak een rondrit door de Dourovallei. Ga je nog noordelijker dan kom je in de Minho, waar je echt prachtige wandelingen kan maken. Kies je voor het oosten (Tras os Montes) dan kom je achter de bergen in kleine stadjes met mooie uitzichten. Ook hier gaan we op zoek naar verborgen schatten

fado

Logeer in pousadas

Portugal is ook het land van de pousadas.
Wat zijn pousadas? hoor ik je denken… Pousadas zijn hotels die gevestigd zijn in historische gebouwen. Zo was Pousada de Viseu vroeger een ziekenhuis en Pousada mosteiro Guimaraes een voormalig klooster. Je kunt er tijdens je rondreis voor kiezen om alleen in maar in pousadas te logeren.

Laat je raken door fado

Fado wordt omschreven als melancholische zang en muziek die je heel diep kan raken. Misschien heb je ook wel eens iets van de bekende fado-zangeressen Mariza, Ana Moura of Dulce Pontes gehoord. In Lissabon vind je tal van fadohuizen die je kan bezoeken en je kan er ook een bezoekje brengen aan het Fado Museum.

In de studentenstad Coimbra vind je ook veel studenten die de fado levendig houden. Het klinkt wel net anders; een ander soort fado dus. Breng in Coimbra ook zeker een bezoek aan de bibliotheek in de universiteit.

white concrete building on green mountain beside sea during daytime

Welk eiland is het mooiste?

Portugal heeft ook nog een aantal eilanden, zoals Madeira en Porto Santo.  Madeira, het bloemeneiland, verken je makkelijk vanuit Funchal, maar een rondreis maken op dit eiland is ook zeker een aanrader. Van nature heeft Madeira geen strand. Het is wel ook mogelijk om vanuit Madeira een kleinere dagtrip te maken naar het kleinere Porto Santo om daar van het strand te genieten.

Dan heb je ook nog de Azoren. Negen eilandjes die op zo’n twee uur vliegen van Lissabon uitgestrooid werden in de Atlantische oceaan.  O Arquipelago dos Açores, Sao Miguel, Pico, Terceira, Faial, Flores, Santa Maria, Sao Jorge, Corvo e Graciosa.

Ieder eiland heeft zijn eigenheid, maar welk eiland is het mooiste? Dit kan voor jou anders zijn dan voor mij. Daarom raad ik je aan om te eiland hoppen en zo een aantal eilanden te bezoeken. Ook deze manier van reizen maak ik weer voor je op maat en gebaseerd op jouw wensen.

Scroll naar boven